Hoe om te gaan met SPF

Zonnebescherming is ontzettend belangrijk voor de huid, ten eerste om huidkanker en melanomen te voorkomen en ten tweede om rimpels en hyperpigmentatie te voorkomen. Er is echter veel onduidelijkheid over het gebruik van zonnebrandcrèmes, ten eerste over hoe lang een zonnebrandcrème werkt op de huid en ten tweede op welk moment in de skincare routine de zonnebrandcrème moet worden aangebracht. In principe is alles afhankelijk van de ingrediënten en filters in de zonnebrandcrème. Ik zal dit kort proberen toe te lichten.

Duur van zonnebrandcrèmes
Zonnebrandcrèmes werken eigenlijk altijd slechts twee uur. Na die twee uur, is de zonnebrandcrème uitgewerkt en zou je opnieuw moeten smeren. Dit komt doordat er interactie plaats vind tussen (zon)licht, jouw huid en de SPF en de bestanddelen vergaan of oxideren. Opnieuw smeren is dus noodzakelijk, voornamelijk wanneer je constant in de zon bent (bijvoorbeeld op het strand, maar ook als je uren achter elkaar loopt in de open lucht zoals tijdens een dagje winkelen of op vakantie). Bij dagelijks gebruik is het verstandig om 's ochtends een SPF aan te brengen voordat je vertrekt, en aan het einde van de dag voordat je naar huis gaat weer te smeren. Ook net voor lunchpauzes die je (in de lente/zomer) buiten doorbrengt is het verstandig even vantevoren te smeren met een SPF.
Voor degenen die dagelijks basis make-up dragen, zoals foundation, is het soms lastig om over die make-up een SPF aan te brengen. Een optie is dan om nog een laagje foundation of BB cream van minimaal SPF 30 aan te brengen (hoewel je dan een lage SPF meekrijgt, omdat je vaak te weinig van het product gebruikt) of een poeder aan te schaffen met minimaal SPF 30 en die over de make-up aan te brengen. Er zijn verschillende merken met zulke zonnebrand poeders, waarvan de meest beschikbare in Nederland de Shiseido Sun Protection Compact Foundation SPF 30 is. Dit zijn geen producten die ik als enige zonnebrand bescherming zou gebruiken, maar 'bijproducten' die makkelijker in gebruik zijn door de dag heen.

SPF voor of na je dagcrème aanbrengen?
Soms is het ook onduidelijk wanneer een SPF moet worden aangebracht. Dit heeft voornamelijk te maken met de filters in de zonnebrandcrème die je gebruikt. Minerale filters (Titanium Dioxide en Zink Oxide) werken doordat de minerale zonnebrand filters de zonnestralen reflecteren en de zonnestralen niet op de huid kunnen inwerken. Chemische filters werken door zonlicht te absorberen, en er moet daarom interactie plaats vinden tussen de huid en de chemische filter. Hiervoor hebben zonnebrandcrèmes met chemische filters even de tijd nodig, en geld dat ongeveer na vijftien à twintig minuten de zonnebrandcrème is ingewerkt en je twee uur beschermd bent tegen de zon.
Omdat chemische filters samenwerken met de huid, zeggen sommige mensen dat je een chemische SPF direct op de huid (dus voor de dagcrème) zou moeten aanbrengen. En omdat minerale filters zonnestralen reflecteren, zeggen veel mensen dat minerale SPF als allerlaatste zou moeten worden aangebracht, dus na de dagcrème.
De meeste Europese en Amerikaanse zonnebrandcrèmes bevatten echter een mix van zowel chemische als minerale filters. In dat geval zul je moeten nagaan welke zonnefilters het hoogst op de lijst staan, en op basis daarvan beoordelen of het een minerale of chemische SPF is. Over het algemeen gaat het in het merendeel van de gevallen om een chemische SPF, tenzij je een SPF van een specifiek 'natuurlijk' merk gebruikt. Als je een Japanse zonnebrandcrème gebruikt zal het in het merendeel van de gevallen juist om een minerale SPF gaan.
Sommige mensen zeggen dat het juist door die mix van chemische en minerale zonnefilters onbelangrijk is wanneer je de SPF aanbrengt. Wat in ieder geval belangrijk is met gebruik van SPF en meerdere skincare producten is dat je elk laagje rustig laat inwerken en intrekken, voordat je met een nieuwe laag begint.

SPF voor of na foundation aanbrengen?
Zonnestralen gaan direct door make-up (zonder SPF) heen. Een SPF hoeft dus niet na de foundation worden aangebracht, want de SPF onder je foundation moet in staat zijn om de zonnestralen tegen te houden. Er word echter wel gezegd dat het verplaatsen van je SPF door wrijving en het aanbrengen van een laag foundation over de SPF kan zorgen voor een verminderde bescherming. Wrijf je SPF dus niet weg, en laat de SPF even intrekken (ongeacht mineraal of chemisch) voordat je foundation of BB cream aanbrengt.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen