Siliconen in skincare

Siliconen worden volop in alle producten die met verzorging te maken hebben gebruikt - siliconen zitten in huidverzorging, haarverzorging en make-up en er is veel verwarring over wat het precies is en of het slecht voor de huid is. In dit artikel ga ik dieper in op siliconen in skincare producten en siliconen in relatie tot de huid.

Siliconen
Siliconen zijn synthetische, occlusieve (afsluitende) ingrediënten die worden gemaakt van silica (siliciumdioxide). Silica komt in zijn natuurlijke vorm voor als zand, maar wordt intensief (chemisch) bewerkt voordat het wordt toegevoegd in skincare producten. Het is een populair ingrediënt in skincare, omdat het voor houvast in het product zorgt en een zachte en silky finish aan de huid geeft. De producten waarin erg veel siliconen zitten zijn primers, BB creams en foundations maar ook in ontzettend veel moisturizers, toners en SPF producten zitten siliconen. Het is een onmisbaar ingrediënt in huidverzorging.

Siliconen hebben voornamelijk praktische functies (glijmiddel, oplosmiddel, houvast) maar kunnen ook effectief zijn voor de huid als ze met huidverbeterende ingrediënten worden gecombineerd. Omdat siliconen occlusief zijn leggen ze een laagje over de huid heen, wat in combinatie met huidverbeterende ingrediënten ervoor kan zorgen dat deze ingrediënten beter hun werk kunnen doen op de huid. Op deze manier beschermen siliconen de huid en werken ze als een (hydraterende) huidbarrière. Een voorbeeld hiervan is een product met glycerine en siliconen - een combinatie die in ontelbaar veel moisturizers te vinden is. De glycerine hydrateert en verzorgt de huid, en krijgt beter en langer de kans om zijn werk te doen doordat de siliconen dat laagje over de huid leggen.

Er zijn verschillende soorten siliconen met verschillende formules, allemaal met een specifiek doel. Zo zijn er siliconen die bedoeld zijn voor het waterproof maken van een product en anderen voor het behouden van vocht en beschermen van de huid. Soms worden siliconen ook gebruikt in producten voor de vette huid, in dit geval leggen siliconen een laagje over de huid dat ten eerste matteert en ten tweede de talg onder dat laagje behoud zodat de huid niet vetter kan worden. 

Siliconen zijn voornamelijk een neutraal skincare ingredient, niet per definitie positief en ook niet per definitie negatief. Het is afhankelijk van wat er allemaal in het (skincare) product zit om te bepalen welke functie de siliconen hebben, maar over het algemeen is dat een neutrale functie die de huid niet per se verbetert maar ook niet verslechterd. 


Siliconen en acne
Siliconen lijken een slechte reputatie te hebben gekregen en staan er bekend om (wellicht) voor acne te zorgen bij sommige mensen. Omdat siliconen een laagje om de huid leggen, zeggen sommige mensen dat al het vuil en talg  van de huid in dat laagje blijft en daardoor voor onzuiverheden kan zorgen of de huid kan irriteren en voor ontvlamming kan zorgen. Verschillende mensen ervaren meer puistjes of irritatie als ze bijvoorbeeld dagelijks foundation (met siliconen) dragen en sommige mensen claimen daardoor dat siliconen moeten worden vermeden. 

Aan de andere kant is er wetenschappelijk bewijs dat siliconen niet de huid intrekken en ook geen zwaar, compleet afsluitende laag op de huid leggen maar juist een laagje dat de huid laat ademen. Dit is ook waarom siliconen nooit met minerale olie wordt vergeleken, wat een veel meer afsluitende laag op de huid legt. Siliconen hebben een moleculaire structuur die de huid niet verstikken en ook poriën niet verstoppen. In combinatie met anti-acne ingrediënten die uitdrogend zijn, zoals benzoylperoxide, kunnen siliconen juist helpen bij het hydrateren van de huid en ook baat hebben bij de huid met acne.

De ervaringen en reacties die sommige mensen met siliconen hebben zijn echter niet uit te sluiten. Het kan zijn dat sommige mensen last krijgen van onzuiverheden als ze veel producten met siliconen gebruiken zoals primers, concealers en foundations. 

Siliconen in skincare versus siliconen in make-up
Persoonlijk denk ik dan ook dat siliconen in make-up kwalijker zijn voor de huid dan siliconen in skincare. Siliconen werken (naar mijn mening) in skincare mits ze worden gecombineerd met hydraterende ingrediënten, anti-oxidanten of anti-acne ingrediënten. Op deze manier kunnen siliconen hun werk doen en verbeteren ze de huid mogelijk. Wanneer mensen irritatie of onzuiverheden ervaren ten gevolg van siliconen in skincare, denk ik meer dat dat te maken heeft met verkeerde skincare in het algemeen (bijvoorbeeld een crème op basis van alcohol, siliconen en irriterende oliën of parfum). 

Siliconen in foundations hoeven geen negatief effect te hebben op de huid, maar er is wel eerder kans dat de huid geïrriteerd raakt of onzuiverheden krijgt omdat foundations vaak geen specifiek huidverbeterende ingrediënten bevatten. In dit geval word er een laagje op de huid gelegd met pigment en mogelijk verstoppende ingrediënten die matteren of een andere finish geven, en is het mogelijk dat vuil, talg, zweet en dergelijke zich onder dit laagje verzamelen. Als deze foundation dan acht uur lang wordt gedragen, kan de huid geïrriteerd worden. Als de huid vervolgens niet goed genoeg wordt gereinigd kunnen er onzuiverheden ontstaan. 

Net zoals voor vrijwel elk skincare product en ingrediënt geld ook voor siliconen dat iedere huid er anders op reageert. Daarnaast zitten in elk product verschillende siliconen en verschillende concentraties siliconen. Siliconen kunnen nuttig zijn, en zijn in de regel geen verstoppende ingrediënten. Toch denk ik persoonlijk dat siliconen in skincare niet te vergelijken zijn met siliconen in foundations, en dat het mogelijk is dat sommige mensen onzuiverheden krijgen van siliconen in make-up. 

Soorten siliconen
In water oplosbare siliconen
- Alle siliconen die beginnen met 'PEG'
- Dimethicone Copolyol
- Hydroxypropyl Polysiloxane
- Lauryl Methicone Copolyol

In olie oplosbare siliconen
- Amodimethicone
- Behenoxy Dimethicone
- Cetearyl Methicone
- Cetyl Dimethicone
- Cyclomethicone
- Cyclopentasiloxane
- Dimethicone
- Dimethiconol
- Phenyl Trimethicone
- Stearoxy Dimethicone
- Stearyl Dimethicone
- Trimethylsilylamodimethicone

De meest bekende siliconen zijn dimethicone en cyclomethicone, en in principe is elk ingrediënt dat eindigt op 'cone' een silicoon. In water oplosbare siliconen zijn met water te verwijderen, en voor in olie oplosbare siliconen heb je een reiniger (cleanser) nodig. 

Siliconen vermijden
Siliconen vermijden is vrij lastig omdat het in ontzettend veel skincare producten en make-up zit. Als je vermoed dat je huid niet tegen siliconen kan, ga dan na of je je huid genoeg reinigt, of er andere irriterende ingrediënten in je skincare en gezichts make-up zitten die juist de kans krijgen je huid te irriteren omdat het laagje siliconen dat toelaat. Laat daarna één voor één producten die rijk zijn aan siliconen uit je dagelijkse routine om te onderzoeken welke producten (of siliconen) de boosdoener zijn. 

Wil je siliconen echt compleet vermijden, kijk dan naar voornamelijk natuurlijke skincare merken, maar controleer altijd de ingrediëntenlijst want het is heel moeilijk om producten zonder siliconen te maken. Een andere optie is het verzorgen van de huid met (natuurlijke) oliën. 

Bronnen

2 opmerkingen:

  1. Ik heb heel erg last van acne op m'n wangen en m'n voorhoofd. Hebben jullie nog handige tips waardoor het wat minder wordt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Ellen, gebruik een product met salicylzuur (bijvoorbeeld van Paula's Choice of Etat Pur) of haal benzoylperoxide bij de apotheek.

      Verwijderen