Benzoylperoxide

Als je naar de huisarts gaat en hij of zij vaststelt dat je (milde tot ernstige) acne hebt zijn er verschillende crèmes, gels of zalfjes die kunnen worden voorgeschreven. Één daarvan is benzoylperoxide, wat overigens ook zonder recept verkrijgbaar is in de apotheek en voor een paar euro te koop is bij de Kruidvat.

Benzoylperoxide is een soort gouden middel tegen acne, waarnaar veel onderzoek is gedaan dat vrijwel allemaal vaststelt dat het een werkzaam medicijn of ingrediënt is tegen acne. Het wordt al meer dan vijftig jaar (succesvol) tegen acne ingezet. Ook wordt veel anti-acne skincare in sommige onderzoeken vergeleken met benzoylperoxide, wat aangeeft dat dat de standaard waaraan anti-acne producten enigszins moeten voldoen. Toch betekend dit niet dat benzoylperoxide automatisch voor iedereen werkt. Bij sommige mensen heeft het totaal geen effect, en weer andere mensen ervaren (extreme) gevoeligheid of zijn er zelfs allergisch voor.

Benzoylperoxide zit in crèmes en gels, maar is het meest effectief bij gels die beter tot de huid kunnen indringen. Het is in verschillende concentraties van 2,5 % tot 10 % verkrijgbaar, waarbij altijd wordt aangeraden om met de laagste concentratie te beginnen en bij ongewenst effect eventueel een hogere concentratie te gebruiken.

Benzoylperoxide
Benzoylperoxide is een oxidant - het breekt bij contact met de huid af in zuurstof - dat helpt om bacteriën te doden die puistjes veroorzaken. De benzoëzuur (benzoic acid) droogt de huid uit, waardoor huidverschilvering wordt gestimuleerd die ontstekingen (puistjes) niet kunnen verergeren of veroorzaken. Benzoylperoxide doodt dus bacteriën en werkt als exfoliant doordat het de bovenste huidlaag losweekt en huidverschilvering en cel aanmaak stimuleert, wat het een perfect anti-acne ingrediënt maakt.

Benzoylperoxide versus AHA/BHA
Benzoylperoxide weekt de bovenste huidlaag los, net als AHAs of BHAs, maar doet daarbij één ding wat AHA of BHA nooit kan doen - het doodt namelijk de bacterie p. acnes (propinoibacterium acnes). Deze bacterie zorgt ervoor dat een porie kan ontsteken, waarbij er een puistje ontstaat (oftewel een ontsteking). Hoewel salicylzuur in olie oplosbaar is en diep tot de huid kan indringen, is het nog steeds niet altijd effectief genoeg om ontstekingen tegen te gaan omdat salicylzuur geen bacteriën kan doden. BHA is dan ook voornamelijk effectief tegen whiteheads en blackheads (mee-eters), en andere oppervlakkige acne. Voor (onderhuidse) ontstekingen, is benzoylperoxide effectiever.

Benzoylperoxide in combinatie met andere (anti-acne) ingrediënten
Benzoylperoxide is een ingrediënt dat de bovenste huidlaag losweekt, en daardoor kan het in combinatie met andere anti-acne ingrediënten te heftig zijn voor de huid, en de huid irriteren. Kijk dus altijd zelf aan of de huid niet geïrriteerd of onrustig aanvoelt, en verminder het product of de hoeveelheid die je gebruikt. Persoonlijk zou ik benzoylperoxide nooit in één keer met andere treatments combineren, maar bijvoorbeeld salicylzuur 's ochtends aanbrengen en benzoylperoxide 's avonds.

Gebruik benzoylperoxide wel in combinatie met:
- Salicylzuur
- Differin in overleg met de huisarts
- Antibiotica (als tetracycline en clindamycine) in overleg met de huisarts

Omdat benzoylperoxide een oxidant is, kan het dus niet in combinatie met anti-oxidanten (zoals vitamine C, niacinamide etc.) gebruikt worden omdat het effect van de anti-oxidant teniet gaat.

Gebruik benzoylperoxide niet in combinatie met:
- Vitamine C
- Tretinoïne (vitamine A-zuur)
- Retinol (pro-vitamine A)

Bijeffecten van benzoylperoxide
Benzoylperoxide kan irriterend werken, en de huid gevoeliger maken. Het kan uitdrogend zijn voor de huid, wat vooral voor een droge huid ongunstig is (voor de zeer vette huid kan het juist gewenst zijn). Daarnaast kan benzoylperoxide blekend werken op de huid, het haar en kleding. Ook maakt benzoylperoxide de huid gevoelig voor de zon en is het héél belangrijk de huid met een hoge SPF tegen UV-straling te beschermen.

Benzoylperoxide in skincare producten
Benzoylperoxide is op recept verkrijgbaar, en zonder recept bij de apotheek. Het zit in Nederland daardoor niet in skincare producten verwerkt die makkelijk verkrijgbaar zijn. Wel zit het in skincare producten verwerkt die bij huidklinieken beschikbaar zijn, zoals in de Therapeutic Lotion van Dr. Obagi. 

In het buitenland zit benzoylperoxide wel verwerkt in skincare producten, maar deze zou je of zelf in het buitenland moeten halen of moeten importeren. La Roche-Posay Effaclar DUO bestaat in twee versies, een Made in France versie die geen benzoylperoxide bevat en een Made in USA versie die wel benzoylperoxide bevat. Ook Clinique's Blemish Solutions bevat twee versies, waarvan de Amerikaanse versie wel benzoylperoxide bevat en de Europese versie niet.  

Beautypedia heeft een categorie van skincare producten met benzoylperoxide die je hier kunt vinden, maar die vrijwel allemaal alleen in Noord-Amerika verkrijgbaar zijn.

Huidveroudering?
Benzoylperoxide is een ietwat omstreden ingrediënt (onder skincare specialisten) omdat het huidveroudering zou stimuleren. Een oxidant als benzoylperoxide doet precies het tegenovergestelde van anti-oxidanten, ze oxideren en verouderen daarmee de huid. Ook kan benzoylperoxide de huid zodanig uitdrogen dat het de huid kan verouderen. De claim dat benzoylperoxide pro-aging is, wordt niet echt door huidartsen of huidtherapeuten besproken, waardoor het onduidelijk is of het daadwerkelijk de huid veroudert. Sommige skincare specialisten claimen dat omdat het pro-aging zou zijn, het alleen bij de jonge huid zou moeten worden gebruikt of als spot treatment.

Bronnen
1, 2, 3, 4.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen