Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een vrij populair ingrediënt in skincare en is in verschillende serums en crèmes te vinden. Het zou een extreem hydraterend anti-aging ingrediënt zijn dat ook wel als de fountain of youth wordt bestempeld. Hyaluronzuur zou beter zijn voor de huid dan andere hydraterende ingrediënten, omdat het van nature al door het lichaam wordt aangemaakt. In deze post beschrijf ik kort wat hyaluronzuur is, wat het voor de huid doet, hoe je het het beste moet gebruiken en in welke producten je het kan vinden.

Hyaluronzuur
Hyaluronzuur is een gel-achtige molecuul die water vasthoud en ruimte opvult. Het is van nature op verschillende plekken in het lichaam te vinden - bijvoorbeeld in de ogen, haar, gewrichten en bij lichaamsweefsel - maar vooral in de huid. Bijna vijftig procent van al het hyaluronzuur in het lichaam, is in de huid te vinden. Hyaluronzuur bindt zichzelf namelijk tot water en is hydrofiel, waardoor het als een natuurlijke moisturizer of smeermiddel werkt. Hierdoor zorgt hyaluronzuur bij spieren en gewrichten voor soepelheid, en werkt het als moisturizer voor de huid door vocht in de huid te behouden. Hyaluronzuur is dus voornamelijk een anti-aging ingredient doordat het ontzettend hydraterend is en houdt de huid rimpelvrij door ruimte op te vullen.

Hyaluronzuur in skincare
Hyaluronzuur is vooral recentelijk een heel populair ingrediënt in skincare, en is in de ingrediëntenlijst te vinden als sodium hyaluronate of hyaluronic acid. Het is geschikt voor elk huidtype, maar omdat het vochtinbrengend is bij uitstek voor de droge, vochtarme huid.

Hyaluronzuur zit voornamelijk in crèmes en serums, en werkt doordat het hyaluronzuur molecuul op de huid blijft zitten. Het is namelijk te glad en te groot om door de huid te worden geabsorbeerd, en blijft daardoor op de huid zitten om water op te nemen. Hyaluronzuur neemt water op van zijn omgeving, en zorgt ervoor dat dit water zich aan de hyaluronzuur verbindt waardoor de hele huid wordt gehydrateerd. Het veranderd de huid niet zodanig, omdat het niet in zijn geheel kan worden opgenomen door de huid (in tegenstelling tot bijvoorbeeld AHAs of BHAs), maar zorgt ervoor dat de huid van boven af wordt gehydrateerd. Daarnaast zou het ontstekingsremmend en kalmerend moeten zijn voor de huid, en kan het helpen bij het helen van wondjes.

Omdat hyaluronzuur water opneemt van zijn omgeving, werkt het het beste in combinatie met andere (hydraterende) ingredienten. Alleen hyaluronzuur aanbrengen op de huid is dus niet voldoende. Een serum met hyaluronzuur in combinatie met een crème met glycerine of AHAs zou de huid het beste hydrateren, zodat de hyaluronzuur kan samenwerken met het water van andere ingrediënten.

Hyaluronzuur voor de vette huid
Normale, traditionele, crèmes werken door gebruik te maken van oliën (zoals jojoba olie of minerale olie) of emolliënten. Deze hydrateren de huid doordat de crème vaak wordt aangebracht nadat de huid is gewassen, en het laagje water wordt gesealed met de olie in de crème. Maar crèmes hoeven niet altijd olie of emolliënten te bevatten om de huid te hydrateren. Vooral voor de vette of acne huid zijn crèmes met olien niet fijn en worden oil free moisturizers aangeraden. Hyaluronzuur is een perfect ingrediënt voor deze oil free moisturizers, aangezien het een gelachtige formule heeft en niet te zwaar is voor de vette huid maar alsnog hydrateert. Humectants (huidbevochtigers) zoals hyaluronzuur (maar ook glycerine, glycolzuur en melkzuur) hydrateren de huid door water in de huid vast te houden, wat ideaal is als oliën en emolliënten te zwaar zijn en de poriën verstoppen.

Hyaluronzuur in skincare producten
De meest populaire beauty producten die hyaluronzuur bevatten zijn waarschijnlijk Estée Lauder's Advanced Night Repair Synchronized Recovery Complex II en Indeed Labs' Hydraluron. Hydraluron bevat waarschijnlijk net wat meer hyaluronzuur dan Advanced Night Repair, maar over beiden wordt vaak lovend gesproken.

Lancôme's Advanced Genefique Youth Activating Concentrate, Clinique's Moisture Surge Moisturizer en Mario Badescu's Hyaluroinc Day Cream zijn ook producten met hyaluronzuur die in Nederland verkrijgbaar zijn. De meeste producten met hyaluronzuur zijn echter alleen online of in het buitenland verkrijgbaar, zoals Peter Thomas Roth's Hyaluronic Acid Complex en Neutrogena's Ageless Intensive Anti-Wrinkle Deep Wrinkle Night Moisturizer.

Hyaluronzuur is ook 'puur' te vinden zoals bijvoorbeeld The Original Hyaluronic Acid Serum 100 % Pure van Timeless Skincare. Deze flesjes bevatten grote hoeveelheden hyaluronzuur en een klein beetje water en conserveermiddelen, en kosten minder dan de serums in de winkel. Het nadeel van deze serums is dat ze alleen online verkrijgbaar zijn, en je ze alsnog moet gebruiken in combinatie met een vochtinbrengende crème zodat de hyaluronzuur goed werkt. Bij een serum zoals Advanced Night Repair zijn er genoeg andere hydraterende ingrediënten aanwezig zodat de hyaluronzuur in staat is om water aan te trekken en aan de huid vast te houden.

Bronnen
1, 2, 3, 4, 5

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen